Zijn jeugdperiodeDe geboorte van mijn opa. Dit is het document waar zijn vader hem op 20 april 1903 heeft aangemeld bij de ambtenaar van burgerlijke stand.

Het origineel is hier te vinden. Deze is door te scrollen scherper uit te vergroten en dus beter te lezen.

Over zijn jeugdperiode is weinig bekend. Ik ga proberen zoveel mogelijk informatie hierover terug te vinden, maar hoe hij zijn jeugd ervaren heeft zal waarschijnlijk voor altijd een gissing blijven.
Wat wel indruk op hem gemaakt zou moeten hebben volgens mij is het overlijden van zijn oudste broer Hendrik. Mijn opa was toen 15 jaar, één jaar jonger dan mijn leeftijd toen hijzelf overleed.
Op die leeftijd ben je behoorlijk vatbaar voor dit soort heftige gebeurtenissen. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik onderstaand document tegen van de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand. Links onderin de pagina de aangifte.

Het origineel is te hier te vinden. Deze is door te scrollen scherper uit te vergroten en dus beter te lezen.

De oorzaak van overlijden is hier niet te vinden en weet ik ( nog?) niet. Wel is bekend dat in 1918 de Spaanse griep een pandemie was die in Nederland zo’n 40.000 slachtoffers heeft geëist. Ook bij mijn vaders ouders is destijds een tweeling hieraan slachtoffer geworden. Al met al een hoop verdriet.
Hier een link naar Wikipedia over dit onderwerp.